Schimmelnagel (onychomycose) is het gevolg van een schimmelinfectie. Schimmelnagel wordt ook wel kalknagel genoemd. Het kan ook aan de basis liggen van voetschimmel. Schimmelnagel is besmettelijk. Het kan zich verspreiden en gezonde tenen infecteren.

Wat is schimmelnagel?

In de meeste gevallen worden schimmelnagels veroorzaakt door dermatofyten, een van de vele schimmelgroep die voorkomen op het menselijk lichaam. Dermatofyten gedijen goed onder warme en klamme omstandigheden.

schimmelnagel

Wat veroorzaakt de infectie?

Onze huid vormt als het ware een schild dat ervoor zorgt dat schimmels het lichaam niet binnendringen. Infecties ontstaan doordat schimmel via een beschadiging de nagelhuid binnendringt en zich onder de nagel verspreidt. Factoren als ouderdom, lage weerstand, bepaalde vormen van diabetes, erfelijke factoren en intensief sporten vergroten de kans op een infectie.

Hoe herken ik een schimmelnagel?

De schimmelinfectie begint onder de nagel. Daardoor is de aandoening moeilijk te herkennen. In een later stadium wordt de nagel hobbelig, ruwer en dikker. Langzaam maar zeker verandert de kleur van de nagel van transparant naar geel.

Behandelen van Kalknagel

Medicatie of zalfjes leidt niet in alle gevallen tot volledig herstel van de nagel. Bovendien kan medicijngebruik vervelende bijwerkingen hebben. De Fox laser kan uitkomst bieden. De infectie wordt hiermee doeltreffend behandeld. De beste resultaten worden bereikt door een regelmatige behandeling met tussenpozen van minimaal 6 en maximaal 12 weken.